Samir Beharić
student našeg fakulteta i član CD Kluba piše nam o svojim iskustvima iz Rima i sa treće međunarodne razmjene studenata. Prije Rima Samir je studirao u Berlinu i Samsunu (Turska).

“Ovaj grandiozni ulaz pripada jednom od najstarijih i najvećih univerziteta na svijetu. Sa svojih 115.000 studenata, Sapienza Università di Roma je po broju studenata najveći univerzitet u Europi, a pošto ga je 1303. godine, tamam pred svoju smrt, osnovao papa Bonifacije VIII, spada i među najstarije svjetske visokoškolske ustanove.

Čime raspolaže? Na Sapienzi možete studirati na jednom od 11 fakulteta i 63 odsjeka, te odabrati neki od 300 različitih Bachelor, Master i PhD programa. Studenti na usluzi imaju 59 biblioteka (od kojih dvije rade 24 sata dnevno), 20 muzeja, nekoliko sportskih terena, a u sklopu univerziteta postoje pozorišno društvo, studentski orkestar, nekoliko horova i ansambala, te radio.

Glavni kampus univerziteta, koji se nalazi iza ulaza na fotografiji, je dizajnirao Marcello Piacentini, a smješten je skoro u samom centru italijanske prijestolnice. Taj kampus je sa svojih 439.000 metara kvadratnih pravi grad u gradu sa cestama, benzinskim pumpama, prodavnicama i smještajnim kapacitetima. Osim ovog kampusa, Sapienza ima još nekoliko manjih kampusa razbacanih po Rimu i regiji Lazio.

Pored studenata iz Italije, index Sapienze ima i 7000 stranih studenata, kao i 1200 studenata na razmjeni, među kojima sam ove godine i ja. Studij za domaće i strane studente je skoro besplatan, a školarina na 16995936_10154655998848171_923235896495779349_novom univerzitetu je među najnižim u Europi, niža nego na Univerzitetu u Sarajevu, naprimjer. Univerzitet oslobađa školarina studente iz određenih društvenih kategorija, a regionalne vlade stranim studentima dodjeljuju stipendije zbog kojeg Univerzitet svake godine povećava broj stranih studenata. Pravi je užitak biti dijelom ovako šarolike, kosmopolitske akademske zajednice!

Ove godine Europa obilježava 30 godina Erasmus+ programa. Taj program Europske unije bh. studentima daje priliku da potpuno besplatno studiraju na ovom i drugim sličnim univerzitetima širom Europe. Od 1987. godine do danas, kroz ovaj program je prodefilovalo preko 9 miliona mladih ljudi, među kojima su i hiljade mojih vršnjakinja i vršnjaka iz regiona. Upravo je ovaj program na “neutralnom terenu” zbližio više Bošnjaka, Srba, Albanaca, Hrvata nego bilo koji drugi napor naših vlada u posljednjih 20 godina, te nam zbog toga treba biti bitan i u narednih 20 godina.

Ono što je bitno jeste da nakon razmjene prenesemo stečena znanja, iskustva i dobre prakse na “domaći teren”. Ovo je zadatak kako nas studenata, tako i naših profesora i profesorica koji također u sklopu Erasmus+ programa borave i predaju na najboljim europskim univerzitetima. Naš zadatak kao pojedinaca, ali i kao cjelokupnog društva jeste izgraditi autonomne, kvalitetne i renomirane visokoškolske ustanove kojima ćemo se ponositi. Ono što imamo trenutno, blago rečeno, ne izgleda dobro.

Pozdrav iz Vječnog grada!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s